Küçük boyutlara sahip ‘parlak pullu fener köpekbalığı’nın, kendisini diğer yırtıcı hayvanlardan korumak için bir çeşit ‘görünmezlik kalkanı’ geliştirdiği anlaşıldı.
Küçük köpek balığının büyük bir sırrı var: Görünmezlik... Pulları aracılığıyla ışığı yansıtarak okyanus derinliklerinde parlaması ’görünmezlik pelerini’ işlevi görüyor ve bu özellik hayvanı diğer büyük yırtıcılardan koruyor.
Bu olağanüstü özelliğin, 65 ila 75 milyon yıl önce köpek balığının ilk kez derin okyanus sularında yaşamaya başladığı dönemde evrimleştiği tahmin ediliyor.
Japonya’nın güneyindeki sularda yaşan canlının bu doğal ışık gösterisinin kaynağı ise balığın ‘photophore’ adı verilen ışık yansıtıcı organları. Bu sayede görünmezlik pelerinini en yararlı şekilde kullanabiliyor.
ALTTAN BAKILDIĞINDA SİLÜETİ KAYBOLUYOR
Parlak pullu köpek balığının görünmezlik özelliğinin, bu balık ile aynı aileden olan ‘kadife karınlı fener balığı’ üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda keşfedildiği ortaya çıktı.
Söz konusu çalışmanın ‘The Journal of Experimental Marine Biology and Ecology’de (Deneysel Deniz Biyolojisi ve Ekoloji Gazetesi) yayınlanmasıyla köpek balığının istediğinde görünmez olabildiği resmen kanıtlanmış oldu.
Yapılan araştırmalar ile köpek balığının vücudunun 9 farklı bölgesinden ışık yayabildiği saptandı. Balığın karın boşluğundaki bölgenin görünmezlik özelliğine katkıda bulunduğu ifade edildi. Vücudunun diğer bölümlerinden göğüs yüzgeçleri, cinsel organı, gövdesinin yan bölümleri ve kuyruğu ise balığın en çok parlayan bölgeleri. Balık çiftleşmeye hazır olduğu sinyalini de parlama özelliği sayesinde iletiyor.
Bilim adamları görünmezlik özelliğinin sinirler ve hormonlar aracılığıyla kontrol edildiğini düşünüyor.
DİĞER OKYANUS CANLILARINDA DA OLABİLİR
Şimdi ise, tarih öncesi çağlardan bu yana yaşamını sürdüren diğer derin okyanus canlılarında da aynı özelliğin olabileceği konuşuluyor. Söz konusu bilimsel gelişmenin, bilim adamlarının yıllardır üzerinde çalıştığı köpek balıkları evrim teorisi ile uyuşması da büyük sevinç yarattı.
Köpek balığı ailesinde 33 farklı tür bulunuyor ve daha binlerce çeşit canlı, okyanus derinlikelrinde keşfedilmeyi bekliyor.
Kaynak: ntvmsnbc
Blog yazmayı seviyorum kendimce paylasimlarim olacak hayatın içinde ne varsa onları paylaşacagım bazen tatlı bazen tuzlu bazende hüzünlü işte hayatimizin özeti
Wikipedia
Arama sonuçları
7 Ağustos 2011 Pazar
içli pilav yapımı,perde pilav yapımı
kek kalıbında içli pilavım
MALZEMELER
1 paket dolmalık fıstık
1 aket kuşüzümü
1 paket knor
tereyagı ve sıvıyag
4bardak pirinç (artırıp eksiltebilirsiniz kişi sayısına göre)
8 bardak su
biraz tarçın ve tuz
badem
HAMURU İÇİN
1 adet yumurta sarısı
biraz yag
yogurt
YAPILIŞI
Tencereye yagı koyup dolma fıstıkları pembeleşinceye kadar kavurun
bildigimiz pilav gibi islanmış pirinçlere tuzunu atıp kavurun
sıcak suyunu ilave edip yarım tarçın atın,
pilavınız pişince önceden ıslattıgınız üzümleride atıp karıştırın
bademleride bu aşamada atın çig degilseler kavrulmuş almıştım ben
hamurunu hazırlayıp kek kalıbınının dışından taşacak şekilde açın
yaglanan kalıba bademleri dizin güzel görüntü için
hamuru kek kalıbına koyup üstüne pilavınızı serin üstünüde güzelce kapatıp 180 derecede fırına verin
eminim güzel olacaktır afiyet olsun......
not: isterseniz arasına kat kat tavuk döşenebilir ama ben sade daha çok sevdim
fırında kuzu biryan
kuzu but biraz tuz atıp folyoya sıkıca sardım
fırında 2.5 -3 saat kaldıktan sonra böyle kızardı
iyice kızarsın diye folyoyu açtım son aşamada
servise alınmış hali
MALZEMELER :
1 kuzu kol
bütün sogan ve sarımsak
HAZIRLANIŞI
.Kolun her iki yüzünü de,,kızgın tepside birkaç dakika azıcık kızartın,sonra tepsiden çıkartın.fırın tepsisini kullandım
Tuz atıp folyoya sıkıca sarın
Tepsiye koyup yanlarına sarımsak ve domates sogan koyun
önceden ısıtılan fırına verin yaklaşık 2,5 -3 saat sürüyor pişmesi
sonuç ise mükemmel
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)
-
kuzu but biraz tuz atıp folyoya sıkıca sardım fırında 2.5 -3 saat kaldıktan sonra böyle kızardı iyice kızarsın d...
-
Malzemeler : 1 litre süt 1 su b.toz şeker 2 çorba k.kakao 2.5 çorba k.un 1 yumurta sarısı 1 çorba k.tereyağı 2 çorba k.damla çikolat...